STEREO TOTAL – AH! QUEL CINEMA!

Françoise Cactus en Brezel Göring zijn de twee kernmuzikanten bij de Berlijnse elektropopgroep ‘Stereo Total’ die bij ons tot op heden nog altijd vrij onbekend is gebleven, ondanks het gegeven dat de oprichting van de formatie al dateert van 1993 en er sindsdien al elf albums van deze groep zijn uitgebracht. De Franse zangeres, drumster en songschrijfster Françoise Cactus (haar echte naam is Françoise Van Hove) debuteerde als muzikante bij de groep ‘Les Lolitas’ en Brezel Göring (zijn echte naam is Friedrich Ziegler) is een Duitse zanger en multi-instrumentalist.

Ze liepen elkaar tegen het lijf in de Berlijnse muziekscène en besloten om samen muziek te gaan maken, een mix van new wave, synthpop, elektronica en popmuziek waarin ook de nogal kitscherige sound van de Franse chansons van artiesten als Françoise Hardy, France Gall en Brigitte Bardot weerklinkt. ‘Stereo Total’ brengt hun songs in het Engels, het Frans en het Duits waarmee ze het internationale potentieel van de groep willen onderstrepen.

Dat doen ze ook nu weer op hun recentste album “Ah! Quel Cinéma!” waarop veertien tracks werden samengebracht. Op vorige platen durfden ze zelfs liedjes brengen in bvb. het Spaans, het Japans en het Turks. Vaak waren dat covers van songs die in deze landen hits waren geworden. Zo coverden ze in het verleden al werk van o.a. Serge Gainsbourg, Johnny Halliday, ‘Velvet Underground’, ‘The Beatles’ en ‘The Rolling Stones’.

Na in 25 jaar al zoveel albums te hebben uitgebracht is het voor ons toch een beetje raar om nu pas voor het eerst kennis te maken met ‘Stereo Total’ via hun nieuwe twaalfde plaat “Ah! Quel Cinéma!”. Een humoristische kwinkslag is nooit veraf in de songs op dit album, bijvoorbeeld in nummers als “Ich Bin Cool” (zie video), “Mes Copines”, “Die Dachkatze”, “Hass-Satellit”, “Brezel Says”, “Keine Musik” en albumafsluiter “Elektroschocktherapie”.

Françoise Cactus en Brezel Göring zingen allebei in deze 2 à 3 minuten durende liedjes die allen op poepsimpele synthesizermelodietjes worden gebracht. Het toont vooral aan dat ze zichzelf niet al te serieus willen nemen en er vooral op uit zijn om fun te creëren en te delen met hun fans. Ook het Engels van de Franstalige Françoise is van het gekende soort met haren op, maar daar lijkt ze zich ook helemaal niets van aan te trekken. Het is dus gewoonweg ‘verstand op nul’ zetten en volop genieten van het knotsgekke werk van ‘Stereo Total’ op hun nieuwe album “Ah! Quel Cinéma!”.

(valsam)

 

15 oktober 2019: Bitterzoet, Amsterdam, NL

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

video